Συζήτηση επερώτησης Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τον έλεγχο και την φορολόγηση των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.

Συζήτηση επερώτησης Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τον έλεγχο και την φορολόγηση των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε, η επίκαιρη επερώτηση, την οποία καταθέσαμε, έχει δύο άξονες. Ο ένας άξονας αφορά το οικονομικό σκέλος και τη δυνατότητα άντλησης σημαντικών εσόδων για το κράτος από μια φορολόγηση παράνομου διαδικτυακού τζόγου και ο δεύτερος έχει το αθλητικό σκέλος και βεβαίως, αφορά τον παριστάμενο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.

Θεωρώ ότι, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να είναι ο Υπουργός ή ο αρμόδιος Υφυπουργός εδώ, έτσι ώστε να ακούσει αυτά τα οποία θα πούμε. Γιατί εμείς ερχόμαστε καλοπροαίρετα να καταθέσουμε προτάσεις σε μία δύσκολη στιγμή για την ελληνική οικονομία, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε με τις προτάσεις αυτές να συμβάλουμε θετικά στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Θεωρώ, λοιπόν, απαράδεκτη τη στάση του αρμόδιου Υπουργείου, του Υπουργείου Οικονομικών να μην παρίσταται εκπρόσωπός του και να μην ακούσει τις προτάσεις, οι οποίες εκτιμούμε ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικότατα έσοδα στο ελληνικό δημόσιο. Παρ' όλα αυτά, θα τοποθετηθώ, θα μιλήσω δυστυχώς από ό,τι φαίνεται σε ό,τι αφορά το φορολογικό κομμάτι, το κομμάτι των εσόδων, σε «ώτα μη ακουόντων», γιατί θεωρώ ότι είναι απαραίτητο δια του Σώματος να ενημερωθεί και ο ελληνικός λαός για το πώς με μεγάλη ευθύνη της Κυβέρνησης, ένα σημαντικό κομμάτι εσόδων χάνεται από το ελληνικό δημόσιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρούσαμε ότι δεν θα προέκυπτε η ανάγκη της κατάθεσης της παρούσας επερώτησης, αλλά δυστυχώς διαψευστήκαμε. Και διαψευστήκαμε, επειδή πιστεύαμε ότι μετά από διάστημα πεντέμισι μηνών, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα είχε έστω το αίσθημα ευθύνης ή την ευαισθησία να επιληφθεί ενός σημαντικού για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, θέματος. Για άλλη μια φορά, όμως, οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν. Και δυστυχώς, όπως φαίνεται, ακόμη περισσότερο διαψεύστηκαν οι προσδοκίες του ελληνικού λαού από τη μέχρι τώρα διακυβέρνησή σας.

Η αδράνεια και η αναλγησία που επιδεικνύετε ως Κυβέρνηση είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της χώρας. Και αυτό, γιατί προχωρήσατε στην πιο ληστρική επιδρομή, με την επιβολή των πιο σκληρών οικονομικών μέτρων, σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες πολίτες. Προχωρήσατε στη μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών και δημιουργήσατε μια έκρυθμη κατάσταση στην ελληνική κοινωνία, που προηγούμενό της δεν υπήρξε ποτέ. Και το αστείο και οξύμωρο σε όλα αυτά είναι ότι δεν έχετε προβεί καν στην κατάθεση σημαντικών νομοσχεδίων, όπως του αναπτυξιακού, του φορολογικού, του ασφαλιστικού, του εργασιακού. Πεντέμισι μήνες τώρα συζητάτε, διαβουλεύεστε, επεξεργάζεστε, αλλά το αποτέλεσμα ποιο είναι; Κανένα. Πού είναι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητά σας; Πού είναι η σοσιαλιστική ή μάλλον σοσιαλίζουσα παίδευσή σας περί οικονομικών θεμάτων, κύριοι του ΠΑΣΟΚ; Πού είναι η ευθύνη που φέρετε απέναντι στον ελληνικό λαό; Μήπως όλα αυτά αποσύρθηκαν εν μια νυκτί, μαζί με ορισμένες αμαρτωλές τροπολογίες, όπως αυτή περί της δυνατότητας αναθέσεως έργων και μελετών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας, χωρίς καμμία διαδικασία, χωρίς γνωστό προϋπολογισμό εκ των προτέρων; Μήπως όλα αυτά χάθηκαν, μαζί με τις διακηρύξεις σας περί διαφάνειας, μείωσης της σπατάλης στο δημόσιο τομέα και εξοικονόμησης εσόδων; Τόσο εύκολα λησμονείτε τις υποσχέσεις σας και επιστρέφετε στον γνώριμο, τον παλιό, τον κακό σας εαυτό;

Εάν δεν καταθέσετε σύντομα τα νομοσχέδια αυτά, κύριοι της Κυβέρνησης, τα νομοσχέδια που θα δώσουν πνοή και ελπίδα στον ελληνικό λαό, πολύ φοβούμαι ότι σύντομα θα προβείτε στη λήψη ακόμη πιο δυσβάσταχτων μέτρων για τους Έλληνες πολίτες, μέτρων τα οποία τώρα αποκρύπτετε.

Η πρακτική σας είναι πραγματικά πρωτάκουστη. Βιαστήκατε ως Κυβέρνηση να φέρετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία νομοσχέδια που θα μπορούσαν να έλθουν σε άλλο χρονικό διάστημα, όπως αυτό της ιθαγένειας και αδρανήσατε για νομοσχέδια που επείγουν και είναι αναγκαία, πολύ δε περισσότερο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, λόγω των δεδομένων οικονομικών συγκυριών. Και εδώ τα μικροκομματικά συμφέροντα που εξυπηρετείτε είναι ορατά, καθώς φιλοδοξείτε να αποκτήσετε εκλογικό πλεονέκτημα και γι' αυτό το λόγο δίνετε άκριτα την ιθαγένεια στους μετανάστες. Δίνετε σε νομοσχέδια το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και δεν λαμβάνετε καν μέτρα για επείγοντα ζητήματα.

Η Κυβέρνησή σας με άλλα λόγια, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως λειτουργεί, πολύ σύντομα θα βρεθεί η ίδια στα επείγοντα.

Έρχομαι, λοιπόν, στη συγκεκριμένη επερώτηση. Είναι γνωστό ότι η κατάσταση που επικρατεί με το διαδικτυακό τζόγο στη χώρα μας είναι χαοτική, καθώς ο διαδικτυακός τζόγος αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό τομέα. Παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας, αποκλειστικά υπεύθυνος όσον αφορά τη διαχείριση και τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών είναι η ΟΠΑΠ ΑΕ, εν τούτοις παρατηρείται έξαρση ηλεκτρονικών καζίνο και τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο, τα οποία ελέγχονται από υπεράκτιες εταιρείες, με έδρα χώρες εκτός Ελλάδος. Τα τυχερά παιχνίδια αποτελούν μια νέα μορφή εξάρτησης, η οποία είναι επιζήμια, τόσο για την κοινωνία μας, όσο και για την ελληνική οικονομία.

Σε αυτό το σημείο, να αναφερθώ στα στοιχεία της σχετικά πιο πρόσφατης έρευνας που έχουμε, μιας έρευνας που έγινε από τη μονάδα απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια, της μονάδος ΜΕΘΕΞΙΣ, η οποία λέει ότι το ποσοστό των εξαρτημένων από τα τυχερά παιχνίδια εκτινάχτηκε από το 2,3% το 1999 σε 13,5% στις αρχές του 2004. Και προφανώς, μετά από έξι χρόνια θα είναι πολύ περισσότερο και είμαι βέβαιος ότι τα ξεπερνάει το 20%, ίσως και το 25%.

Ο ετήσιος τζόγος στη χώρα μας από το διαδικτυακό στοίχημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζει ή και ξεπερνάει τα 5.000.000.000 ευρώ. Δηλαδή περίπου κινείται στα όρια του τζίρου του ΟΠΑΠ. Ο τζίρος αυτός, όχι μόνο δεν υπόκειται σε φορολογικό έλεγχο, αλλά δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και στον ίδιο τον ΟΠΑΠ. Με αυτόν τον τρόπο η διαρροή τεράστιων χρηματικών ποσών από τη χώρα μας έχει τραγικές συνέπειες για την οικονομία, μεγεθύνοντας το πρόβλημα της φοροδιαφυγής που αποτελεί τη μάστιγα της ελληνικής οικονομίας και αυτομάτως μεγεθύνοντας την τρύπα του δημόσιου ταμείου.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στον παράνομο διαδικτυακό τζόγο, σκοπεύουν να διαθέσουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ για τη διαφήμισή τους, κυρίως μέσω του ίντερνετ. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο από τα ταμεία του κράτους από μια παράνομη δραστηριότητα κι εσείς αφήνετε στο απυρόβλητο αυτές τις εταιρείες, παραμένοντας αδιάφοροι θεατές σε μια κατάσταση που διαιωνίζεται. Ευαγγελίζεστε φορολογική δικαιοσύνη, αλλά το πνεύμα αυτό αντιβαίνει με τα σημερινά δεδομένα.

Προφανώς δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Δεν έχετε αντιληφθεί τη ζημιά που  προκαλείται στο ελληνικό δημόσιο από την έξαρση των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών και δεν έχετε επίσης αντιληφθεί την οικονομική καταστροφή, που συντελείται καθημερινά στη χώρα μας. Γιατί, ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για παρεμφερές θέμα, για ένα θέμα που αφορά την ολική απαγόρευση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους, τα γνωστά φρουτάκια, δηλαδή, και καθημερινά από 1 Σεπτεμβρίου 2009 πληρώνει 31.798 ευρώ. Περίπου  δηλαδή 1.000.000 ευρώ ετησίως επιβαρύνεται η χώρα μας από την απόφαση αυτή του Δικαστηρίου και δεν έχετε κάνει τίποτα ακόμη για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να θυμίσω σε όλους ότι στις 5 Φεβρουαρίου από αυτό εδώ το Βήμα, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου σημείωνε χαρακτηριστικά στη σχετική ερώτηση Βουλευτή άλλου κόμματος: «Εγώ αυτό που θα σας πω είναι ότι επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο νόμου και θα το θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες». Μόνο που δεν μας είπατε ποιες είναι επιτέλους αυτές οι επόμενες ημέρες. Γιατί σίγουρα οι εκατόν εξήντα πρώτες ημέρες του ΠΑΣΟΚ πέρασαν, χωρίς να έχετε πράξει κάτι ουσιαστικό, χωρίς να έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως αυτό που σας αναφέρουμε.

Θα σας αναφέρω ακόμη ότι η ανανέωση των αδειών εκμετάλλευσης των καζίνων που έχουν λήξει, τα λεγόμενα φρουτάκια, η προκήρυξη του στιγμιαίου λαχείου, το γνωστό ΞΥΣΤΟ δηλαδή, μπορούν να αποφέρουν στα κρατικά ταμεία άμεσα, έσοδα της τάξης του 1.000.000.000 ευρώ. Και για την ιστορία του λόγου, να σας υπενθυμίσω ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου το είχε προχωρήσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Αύγουστο, αλλά εσείς σε ουδεμία κίνηση προβήκατε με την ανάληψη των καθηκόντων σας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε μπροστά μας μια πηγή άντλησης εσόδων, αλλά εξαιτίας της κυβερνητικής αδράνειας η πηγή αυτή παραμένει ανεκμετάλλευτη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά δημιουργεί προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, εξαντλείτε όλη σας την αυστηρότητα στα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα και δεν αντιμετωπίζετε μια κατάσταση που μπορεί να αποφέρει κέρδη και οφέλη για το ελληνικό κράτος. Όταν αντιπολιτευόσασταν την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τονίζατε ότι «θα εξετάσετε τρόπους ελέγχου και φορολόγησης των κερδών ιντερνετικό τζόγο, τα οποία παραμένουν αφορολόγητα με αποτέλεσμα σημαντική απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο». Η κ. Κατσέλη, 04.09.2009.

Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει ούτε μια πρωτοβουλία σας σε αυτήν την κατεύθυνση. Μήπως, αλήθεια, νομίζετε ότι είστε ακόμη Αντιπολίτευση και μπορείτε να μιλάτε και να πράττετε ανευθύνως;

Κύριοι της Κυβέρνησης, υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα, αντί να λαμβάνετε σκληρά και άδικα μέτρα λιτότητας σε βάρος των Ελλήνων. Και αυτούς τους τρόπους σάς τους έχουμε κατ' επανάληψη υποδείξει, ανεξάρτητα αν εσείς εθελοτυφλείτε.

Κάναμε λόγο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, η οποία μένει ανεκμετάλλευτη και ορισμένες φορές ούτε καν καταγεγραμμένη. Μόλις προχθές διάβαζα στο διαδίκτυο ότι το δημόσιο έχει περισσότερο από εβδομήντα δύο χιλιάδες ακίνητα που η συνολική τους αξία ξεπερνάει τα 40.000.000.000 ευρώ. Τα 45% από αυτήν την περιουσία του δημοσίου είναι καταπατημένα και όμως δεν γίνεται τίποτα. Κάναμε λόγο για την αύξηση του φόρου στον καπνό και στα ποτά, για μεγαλύτερη φορολογία στα είδη πολυτελείας, για μεγάλες περικοπές στις σπατάλες του κράτους, για τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, για έκτακτη φορολόγηση στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής. Και όμως, τίποτε από όλα αυτά δεν κάνατε πράξη.

Οφείλετε, λοιπόν, άμεσα να ολοκληρώσετε τη σχετική πρόταση νόμου για το ζήτημα των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, να καταθέσετε την πρόταση για την περίφημη διαβούλευση για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Οφείλετε να λάβετε μέτρα για την αντιμετώπιση του παράνομου στοιχήματος, και οφείλετε, επιτέλους, να συμμεριστείτε την αγωνία και τις ανησυχίες του ελληνικού λαού, τα εισοδήματα του οποίου πλήττει η πολιτική που ασκείτε.

Εμείς είμαστε εδώ, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με ρεαλισμό, να σας υποδεικνύουμε τρόπους για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα, ειδικά τα οικονομικά που είναι ιδιαιτέρως οξυμμένα σήμερα.

Προχωρήστε, λοιπόν, σε προκήρυξη του στιγμιαίου λαχείου τύπου «ΞΥΣΤΟ», σε νομιμοποίηση υπό αυστηρές προϋποθέσεις των τεχνικών παιγνίων περιορισμένου οφέλους, τα γνωστά φρουτάκια, σε φορολόγηση του διαδικτυακού τζόγου. Θα είμαστε εδώ για να παρακολουθήσουμε αυτή την πορεία σας.

Σας ευχαριστώ.